Elhunyt Dr. Bodó Sándor

Életének 78. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Dr. Bodó Sándor etnográfus, muzeológus, címzetes egyetemi tanár, a Budapesti Történeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója.

Bodó Sándor muzeológusi pályája Miskolcon a Herman Ottó Múzeumban bontakozott ki, ahol 1973-tól megyei múzeumigazgató-helyettesként dolgozott. 1979-től igazgatóként irányította Egerben a Heves Megyei Múzeumi Szervezetet 1989-ig, amikor a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályának vezetőjévé nevezték ki. 1996-tól volt a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója nyugdíjba vonulásáig.

Elismert tudományos kutató volt, doktori címét 2018-ban védte meg a Magyar Tudományos Akadémián. Pályája során oktatott az Egri Tanárképző Főiskolán, a Miskolci Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Számos tudományos és szakmai szervezetben töltött be vezető pozíciót az évtizedek során. Elnöke volt a Magyar Néprajzi Társaságnak, az MTA Néprajztudományi Bizottságának, a Győrffy István Néprajzi Egyesületnek, alelnöke a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesületnek. Kiemelkedő munkájáért számos kitüntetésben részesült.

Dr. Bodó Sándort a Magyar Néprajzi Társaság saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.