A Magyar Néprajzi Társaság Választmányának nyilatkozata

Oroszországnak az Ukrajna ellen 2022. február 24-én megindított támadása következtében az utóbbi évtizedek legnagyobb humanitárius katasztrófájának vagyunk tanúi Európában. A csaknem másfél hónapja pusztító háború több tízezer halálos áldozatot követelt már eddig is és több millió embert űzött el otthonából. A Magyar Néprajzi Társaság a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság nyilatkozatával összhangban elutasítja az erőszak bármiféle formáját, elfogadhatatlannak tartja a konfliktusok háborús megoldását, az emberi méltóság lábbal tiprását. Együtt érzünk a háború valamennyi áldozatával és szolidaritást vállalunk a menekülésre kényszerült emberekkel. Egyúttal tiszteletünket fejezzük ki mindazon oroszországi polgárok és szervezetek iránt, akik személyes biztonságukat veszélyeztetve, nyíltan elítélik a háborút.
Példaértékűnek és felemelőnek tartjuk, ahogy a közép-európai államok lakói, köztük a magyarok segítik a menekülteket. Köszönjük minden civil és egyházi, állami és önkormányzati szervezetnek, minden csoportosan vagy egyénileg segítő magánembernek, hogy támogatják az Ukrajnából menekülőket.
Kérjük a Magyar Néprajzi Társaság tagjait, szimpatizánsait, hogy aki teheti, támogassa (továbbra is) pénzzel, tárgyadománnyal vagy önkéntes munkával a menekülteket segítő szervezeteket, önkormányzatokat, civil és állami kezdeményezéseket!

Budapest, 2022. április 6.